Rechten van het kind

Op 20 november 1989 werd het Kinderrechtenverdrag door de Verenigde Naties aangenomen. In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties staan afspraken over hoe landen met kinderen en jongeren moeten omgaan en waar kinderen en jongeren recht op hebben.

Het Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen en jongeren mee te maken kunnen krijgen, vanaf hun geboorte tot aan hun achttiende verjaardag. Het gaat over school, wonen, gezondheid, geloof, ouders en vrienden. Maar het gaat ook over kindermishandeling, kinderarbeid, oorlog en scheiding van ouders.

In bijna alle landen van de wereld gelden deze rechten. In Nederland is dat sinds 1995.

Hieronder het Kinderrechtenverdrag in het kort.

afbeelding kinderrechtenverdrag met belangrijkste kinderrechten

In het verdrag staan 54 artikelen (afspraken), bekijk hier alle 54 afspraken, geschreven voor kinderen en jongeren!